De politie in de buitenwijken van Beijing gebruikt speciale brillen met gezichtsherkenning om automobilisten, passagiers en kentekenplaten binnen fracties van seconden te identificeren.
Volgens Reuters werden de smartbrillen vorige week voor het eerst getest bij een snelweg in de Chinese hoofdstad.
De brillen, die gebruik maken van kunstmatige intelligentie, vergelijken gezichten en kentekenplaten real time met een zwarte lijst, komt daar een match uit, dan verschijnt er een waarschuwing op de bril.
De slimme brillen worden gemaakt door LLVision, het bedrijf dat afgelopen maand een gelijksoortige zonnebril voor politieagenten op een station in Henan testte. De Chinese politie was enthousiast over de technologie en zou er verschillende arrestaties mee hebben verricht – van mensensmokkelaars tot verkeersovertreders.
Technologie voor toezicht en gezichtsherkenning is sterk in opmars in China. Het land telt nu zo'n 170 miljoen beveiligingscamera's en de overheid hoopt dat aantal verdrievoudigd te hebben in 2020. Dat komt neer op bijna één camera voor twee Chinezen.
En dat is dan ook nog eens een camera waarvan het Ministerie van Openbare Veiligheid wil dat die elke willekeurige burger binnen drie seconden kan identificeren. Experts maken zich zorgen over mensenrechten en inbreuk op de privacy, maar Wu Feii, de CEO van LLVision, gelooft dat die zorgen ongegrond zijn.
"Wij hebben alle vertrouwen in de regering", aldus Wu tegen Reuters, die eraan toevoegde dat de overheid de door kunstmatige intelligentie gedreven apparatuur voor "nobele doeleinden' gebruikt.
Kentekenplaten worden opgespoord en er gelden strikte reisbeperkingen
Het westelijke Xinjiang, dat onder streng politietoezicht staat, wordt gezien als voorbeeld van wat de Chinese overheid voor de rest van het land in petto heeft. In deze Chinese provincie is een uitgebreid surveillance systeem opgetuigd om Oeigoeren in de gaten te houden, een moslimminderheid die gewantrouwd wordt door de regering. Camera's met gezichtsherkenning zijn inmiddels gemeengoed in de regio, kentekenplaten worden opgespoord en er gelden strikte reisbeperkingen.
Autoriteiten in Xinjiang hebben inwoners gevraagd om surveillance apps op hun telefoons te installeren. Ook worden DNA, vingerafdrukken en bloedgroepen geïdentificeerd, en er worden irisscans gemaakt. Soms zonder dat burgers dit weten.
In 2016 zijn politiebureaus in Xinjiang begonnen met het opnemen en verzamelen van stemmen. Dit is waarschijnlijk de opmaat naar een nationale stemmenbank die stemmen in telefoonconversaties kan identificeren.
Dankzij China's omvangrijke bevolking in combinatie met de nogal soepele Chinese privacywetgeving kunnen politie en ondernemingen ongeremd experimenteren met dergelijke technologieën. Technologieën die de manier waarop de Chinese samenleving functioneert drastisch kunnen veranderen.